Великден наближава...Самата подготовка за празника ни създава приповдигнато, приятно настроение. Красивата декорация на масата, замесването на великденски козунаци...Това е само част от подготовката. Едно от най-важните неща е да боядисаме красиви великденски яйца.
Познати са много начини за боядисване на яйца, за които сега може да прочетете подробно...

Първата стъпка към боядисването на яйцата е все пак тяхното варене. Яйцата се поставят в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно. За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането на водата, в която се варят. Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да изстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

1.Стандартно боядисване с боя за яйцаИзвестен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

2.Боядисване с олио

В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

3.Боядисване с желатинСвареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

4.Боядисване с памук


Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете Ви да добият цвета на яйцата.

5.Боядисване с люспи от лук /мраморни шарки/За този начин на боядисване се използват сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащникът и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

6.Красиви фигурки от листаВърху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

7.Рисувани яйца с восъкПо изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

8.Ръчно рисувани яйца


Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.

9.Рисувани яйца с пастелиВърху сварените яйца се рисува с меки пастели. Яйцата задължително трябва да са добре изстинали. С пастели нанасяте желания дизайн. Когато сте готови с рисунката върху яйцето, потопете го в боя за яйца с желания от Вас цвят. Колкото по-дълго време престои яйцето в боя, толкова по-наситени ще станат неговите цветове.

10.КристалиИзползвайте кристалите, които се продават по магазините. Спазвайте указанията за приготвяне и употреба на кристалите. След като яйцата са сварени, оставете ги във водата с кристали, за да могат те да полепнат добре по яйцата. Боядисайте "кристалните" яйца с фантазия и въображение.


11. Красиви декорирани яйца със "салфеткова" декупажна техникаТова е един лесен начин да украсите яйцата с или без да бъдат боядисани. Може да декорирате бели яйца и пак ще получите чудесен ефект.
Начинът на изпълнение е лесен. След като сте изрязали подходящите елементи от салфетките - цветя, слънчица, великденски зайчета и т.н. просто ги прикрепете към бялото или боядисано в цвят по избор яйце. Намазвате лепило върху повърхността на яйцето, прикрепяте декорацията и след това отново нанасяте един пласт лепило, за да се прикрепи добре. Изчакайте да изсъхне добре и вече имате красиви великденски яйца.

12.Великденски яйца, декорирани /боядисани/ с цветен пясъкЗа тази интересна техника са Ви необходими яйца /сварени/, лепило, четка и разноцветен пясък.
С четка нанесете лепило във формата, която желаете / цвете, разчупени линии, листо, пеперуда и др./ и оваляйте яйцето в желания цвят пясък. След като изсъхне, нанесете лепило в други форми по черупката на яйцето и отново овалвате в друга разцветка пясък. И така, докато запълните цялата повърхност на яйцето.

13. Красива мозайка от яйчени черупкиДекорацията е лесна за изпълнение. За нея Ви трябват само сварени яйца, лепило, четка и черупки от боядисани яйца.
Върху повърхността на яйцето нанасяте лепило и залепвате парченца черупки от яйца. Развихрете фантазията си и направете собствен дизайн за мозайка. Изчакайте добре да изсъхне лепилото и яйцето Ви е готово за Великденската трапеза.

14. Декориране на великденски яйца с ориз и ядки

Може да направите и цветни декорации с ориз - начинът е да оцветите ориза в боите, с които боядисвате яйцата и да го оставите да изсъхне добре.
Как да направим декорацията с ядки? Това става лесно - върху свареното яйце или яйце, от което сте извадили жълтъка и белтъка, нанасяте с четка нетоксично лепило (най-добре използвайте туткал) във формата, която желаете и овалвате в съответните ядки. След това продължавате процедурата като поетапно нанасяте лепило и овалвате в определените ядки, докато се получи цялостна декорация на великденското яйце.

15. Красиви "дантелени" яйца


Всичко, което ще Ви е нужно е:
дантелена лента
• ластичета
• бои за яйца
• и яйца, разбира се :)

Начинът на декориране е много лесен.
Все още горещото, подсушено от водата яйця, увивате с дантелената лента през средата. Пристягате крайчетата на лентата с ластик и потапяте в избраната от вас боя. Задръжте яйцето няколко минути. Извадете го и го оставете в дантелата за още 2-3 минути, след което внимателно я премахнете.

http://www.belladonna-bg.com/2011/04/velikden-qica-boqdisvane.html